Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου ΔΕΠ ΕΜΠ Συζητήσεις Forum Μελών ΔΕΠ ΕΜΠ Είναι τα δίδακτρα η λύση για το πολύπαθο ελληνικό πανεπιστήμιο;

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #373
  Δημήτριος Δαμίγος
  Συμμετέχων

  Η συζήτηση περί της επιβολής ή μη διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών δεν είναι καινούργια, καθώς το ζήτημα είχε τεθεί στο Ν. 2083/92 και άλλους νόμους που τον ακολούθησαν (π.χ. Ν. 3685/08 και Ν. 4009/11). Οι συζητήσεις αυτές, μάλιστα, εντάθηκαν με την ψήφιση του Ν. 4485/17 και την προετοιμασία των νέων Κανονισμών Μεταπτυχιακών Σπουδών.

  Περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο

  https://www.dropbox.com/s/4e7m8m7n62v5aur/Damigos_skepseis_gia_didaktra.pdf?dl=0

  #374

  Η επανάσταση αποδείχτηκε ένα όνειρο
  μια ξοφλημένη και ευφυής δικαιολογία
  διατηρούμε την αισχρότερη μιζέρια μας
  μ’ επαναστατική φρασεολογία.

  Νικόλας Άσιμος

  Το αυτό ισχύει και για τη «δωρεάν παιδεία». Διαλύσαμε το λύκειο και δημιουργήσαμε στη θέση του την ακριβή παρα-οικονομική παρα-παιδεία των φροντιστών. Όσο αυτό το κρύβουμε κάτω απ’ το χαλί και εξακολουθούμε να μιλάμε για «δωρεάν παιδεία» σαν να υπήρχε, προσωπικά δεν βλέπω νόημα στη συζήτηση περί διδάκτρων.

  Αγαπητέ Δημήτρη, εκτιμώ πολύ τις λεπτομερείς και μεθοδικές αναλύσεις σου γενικά και ειδικά την παρούσα περί διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Σου εκφράζω και τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου και παράλληλα υποβάλλω την παράκληση να ασχοληθείς σε βαθύτερο επίπεδο. Πόσο στοιχίζει στην ελληνική οικογένεια, οικονομικά και παρα-οικονομικά, η εισαγωγή του παιδιού της στο πολυτεχνείο, στην ιατρική κτλ.; Πόσο στοιχίζει η προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην εθνική οικονομία, αφενός στην περίπτωση της υποτιθέμενης δωρεάν παιδείας στην Ελλάδα και αφετέρου σε αυτήν της μη δωρεάν παιδείας των μεταναστών Ελλήνων φοιτητών στα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων βαλκανικών χωρών;

  Δημήτρης Κουτσογιάννης

  #375
  Δημήτριος Δαμίγος
  Συμμετέχων

  Αγαπητέ Δημήτρη,
  καλησπέρα. Καταρχάς ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Όσον αφορά στο θέμα που θίγεις, μια πρώτη αναλυση αναφορικά με το κόστος της εκπαίδευσης έχει κάνει ο συνάδελφος Σπ. Παπαευθυμίου, σε μια προσπάθεια υπολογισμού του κόστους του brain drain. Παραθέτω τον σχετικό σύνδεσμο:

  http://www.kathimerini.gr/946827/article/epikairothta/ellada/153-dis-to-kostos-toy-brain-drain

  Φιλικά,
  Δημήτρης

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.